nyhetstoppen

Hur man kommer igång med styrketräning

Vill du komma igång med styrketräning och inreda ditt egna gym med ställbar träningsbänk, skivstång och egna bumpers? Då bör du se till så att du inte bara köper en massa träningsutrustning som du inte använder.

När du ska börja träna så räcker det faktiskt oftast om du planerar något bättre, samt skapar plats för din träning i ditt schema. Genom att laga bättre och mer näringsrik mat, skapa mer träningstid för styrketräning samt vardagsmotion, så kommer du vara igång snabbt.

Det kan räcka med att du skapar plats för ca 10 effektiva övningar. Med totalt en timmes styrketräning vid tre tillfällen i veckan samt utövar vardaglig motion.

Börja med att skapa ett pass som du tänker utföra 3-4 gånger i veckan. Vilken utrustning krävs för att du ska kunna utföra vissa moment? Kan du förlita dig på mer funktionell träning tills du är i rätt form med gummiband, kettlebells och HEX hantlar.

Styrketräning är ett utmärkt sätt att hjälpa till att förbättra din allmänna hälsa och kondition. Det kan hjälpa dig att bygga muskler, förlora fett och öka din styrka och uthållighet. Men var ska du börja?

Så här kan komma igång med träning som ger dig rätt förutsättningar till mer avancerad styrketräning

Om du är nybörjare på styrketräning kan det vara överväldigande att försöka lista ut hur du ska komma igång. Men ett enkelt tips är, att faktiskt börja med någon form av aktivt val.

Planera sedan in någon form av aktivitet, sätt då ett första mål som du kan uppnå inom en rimlig tid. Välj en aktivitet att utföra regelbundet, helst något du tycker är roligt eller som du vet går att utföra enkelt. Du kan sedan successivt utöka detta med en viss svårighetsgrad.

Det kan vara allt från stärkande och snabba promenader samt enklare funktionella övningar. Tillsammans med en bättre kosthållning där du äter en bättre och mer näringsrik och regelbunden mat, samt i lagom portioner. Då kommer du få bra resultat över tid. När du sedan känner dig redo för gym så börja träna upp dina stora muskelgrupper och stärk upp dessa i första hand.

Ta gärna hjälp av en personlig tränare eller fråga någon kunnig på gymmet. Vill du inte ha ett aktivt gymkort då du planerar att träna hemma. Det brukar finnas prova på träning för kompisar till medlemmar.

Bygg ditt hemmagym för både funktionell träning samt styrketräning

Du kan med enkla medel kommar igång med styrketräning utan större investeringar. Välj ut viktskivor av hög kvalitet och bumper plates för din styrkelyftträning till fördelaktiga priser. Vill du komma igång mer ordentligt, med exempevis kettlebellswings, då kommer du snabbt öka din flexibilitet och muskelstyrka med kettlebells. Du kan senare bygga på detta med vanligt styrketräning om du så vill.

Så här väljer du rätt viktskivor och bumpers till ditt hemmagym

Att välja ut bra och kalibrerade viktskivor och bumpers för din styrkelyftsträning behöver inte vara svårt. Ska du satsa lite mer på tävling inom styrketräning då kan en olympisk skivstång tillsammans med kalibrerade vikskivor vara bra att börja med. Då dessa håller just en olympisk standard och är mer tävlingsanpassade.

Ska du dock träna upp din fysik utan i första hand ett rent tävlingsändamål. Då kan du välja enklare former av skivstänger och viktskivor. När du börjar med styrketräning är det viktigt att välja rätt viktskivor och bumper plates anpassade för din styrkelyftsträning.

Om du väljer för tunga vikter kan du riskera att skadas. Och om du väljer vikter som är för lätta kommer du inte att se några resultat över tid. Det finns olika metoder för hur du effektivt kan bygga upp dina muskler och många förespråkar olika saker. Det kan därför vara av vikt att ta hjälp av någon som kan individanpassa ett träningsschema åt dig.

Funktionell träning med kettlebells och HEX hantlar

De bästa kettlebellövningarna för att snabbt öka smidigheten och muskelstyrkan brukar vara lätta att lära sig. Du behöver oftast inte lära dig mer än ett fåtal men försök att lära dig rörelsen så noggrant som möjligt.

Ju mer du övar på att få till en korrekt rörelse desto enklare kommer det vara att öka vikterna och bibehålla en korrekt rörelse. I många fall kan det till och med underlätta att du tar en något tyngre kettlebell, än vad du ursprungligen tänkt för att öva upp rörelsen.

Det finns ett antal olika kettlebellövningar som du kan göra för att snabbt öka din flexibilitet och muskelstyrka. Några av de bästa övningarna är swings, cleans, presses, rows och snatches. Dessa övningar är bra för nybörjare eftersom de inte kräver mycket koordination eller erfarenhet. Och de kan göras hemma eller på gymmet.

Det är enkelt att börja med bättre vanor för att få en starkare fysik

Att komma igång med styrketräning behöver inte vara komplicerat eller dyrt. Allt du behöver är några grundläggande utrustningar som viktskivor och bumpers. Du behöver även införskaffa dig lite kunskap. Genom att välja ut de för dig bästa övningarna, välja en bättre kost och lägga till lite motion. På så sätt kommer du snabbare bygga upp din fysik och på köpet få en starkare och friskare kropp.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln