nyhetstoppen

Tandvärk – Vad gör man åt saken?

Tandvärk är något som många har varit med om och det är inget man vill vara med om igen. Det finns många olika orsaker till tandvärk och det finns saker som du själv kan göra för att tillfälligt lindra besvären. Om du har tandvärk bör du kontakta en tandläkare som tittar på tanden och åtgärdar problemet, huskurer och värktabletter är enbart tillfälliga lösningar och håller inte långsiktigt.

Vad orsakar tandvärk?

Det finns många anledningar till att du kan ha tandvärk. Den vanligaste orsaken är att tandens nerver har blivit inflammerade vilket oftast beror på karies, men kan också bero på djupa lagningar, blottade tandhalsar eller sprickor i tanden. Mindre vanliga orsaker kan exempelvis vara infektion, tandgnissling eller inflammation i tandköttet. Att ta kontakt med din tandläkare i tidigt skede är viktigt för att förhindra att skadan förvärras.

Vad kan jag göra själv?

Det finns ett par saker du kan göra själv som tillfälligt lindrar din tandvärk. Värktabletter är något som de allra flesta har hemma och lindrar lättare smärta i tanden. I kombination till värktabletter eller om du inte har några kan du använda en kall kompress mot sidan av munnen. Den kalla kompressen drar ihop blodkärlen vilket minskar smärtan tillräckligt för att kunna somna på kvällen. Två andra enkla huskurer som kan lindra tandvärk är att skölja munnen med saltvatten, vilket är antibakteriellt och kan minska inflammation. Vitlök kan också lindra tandvärk då den innehåller ämnet allicin. Allicin har en stark antibakteriell effekt vilket hjälper till att döda bakterier i munnen.

Stockholms Tandläkarcenter hjälper dig med tandvärken och ser till att du får ditt leende åter. Är du i behov av akut tandläkare i Norrmalm, Stockholm? Stockholms Tandläkarcenter är det självklara valet!

Trendande artiklar

Dela den här artikeln