nyhetstoppen

Rätt ställning på rätt plats

Oavsett om du bygger hemma eller om du är i behov av en ställning till arbetsplatsen är det viktigaste att se till att du har rätt ställning för syftet. Det finns då en rad olika typer av ställningar att välja mellan beroende på syfte och funktion.

Olika typer av ställningar

De olika typer av ställningar som finns i dagsläget är till exempel modulställningar, som är en typ av ställning som är flexibel och mer anpassad för större och mer avancerade byggen. Modulställningen passar när det exempelvis kan uppstå diskrepanser i fasaden som kanske dörrar eller balkonger. Modulställningar går att köpa i färdiga paket och har möjlighet att byggas högre än ramställningar. Ramställningen är då en typ av ställning som är mobil och passar perfekt för exempelvis målare som kan behöva flytta ställningen för börja måla på nästa vägg. Den har en maxhöjd på 9m, färre delar vilket gör att den väger mindre och blir enkel att installera. En annan typ av ställning som är extremt mobil, men kräver mer en plan och hård yta, är en rullställning. Den är en av de säkrare ställningarna, perfekt om du behöver arbeta på olika nivåer och är mer lämplig för mindre fasadarbeten. Nedan finns även en tabell med olika ställningar och lite fördelar med alla:

RamställningLätt att montera, det är inte så tungt som ett modulärt stativ
ModulställningDen kan byggas högre än ramställningen, det är mer flexibelt och mångsidigt
ByggnadsställningPerfekt anpassad för byggarbeten med räcken och trappor för hög säkerhet
RullställningLämplig för att arbeta i olika höjder, du behöver inte hålla i dig i nåt
HantverkarställningPerfekt vid mindre arbeten, kan komma med hjul för ökad mobilitet eller utan

Ja, ställningen är inget annat än en bra uppfinning och underlättar för byggarbetare och vid exempelvis konsertarbeten. Men det viktigaste när det kommer till byggnadsställningar, eller egentligen allt som rör arbete, är säkerheten. Därför finns det exempelvis fallskydd till alla ställningar, samt även väderskydd om det skulle bli oväder som exempelvis hagel, storm eller regn i olika mängder. Detta för att minska halkrisk på ställningar exempelvis. Ett annat tillbehör för enkel transport av ställningen när den är nermonterad är ställningstrailern, i olika storlekar ger de dig möjlighet att transportera exempelvis aluminiumställningar som är upp till 354m2, men även de andra typerna av ställningar som nämnts innan.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln