nyhetstoppen

Funderar du på att byta till en elbil?

För miljöns skull överväger du att ersätta fossila bilar med elbilar? Då kan du ha många frågor. Hur fungerar en elbil? hur mycket kostar det? Hur laddar jag en elbil och hur länge kan den användas? Nu när elbilar håller på att ta tronen från fossila bilar är det dags för oss att förstå elbilar till fullo. Vi förstår först vad en elbil är.

En elbil är en bil som drivs helt av el. Den har en eller flera elmotorer och uppladdningsbara batterier som laddas med laddkablar med kontrollbox. Därför använder elbilar el istället för bensin eller diesel för att tanka. Elmotorer kräver mindre energi än förbränningsmotorer och har därför mindre påverkan på klimatet.

En elbil har två huvudkomponenter: batteriet och elmotorn. Eftersom elbilar inte har förbränningsmotorer har de inte avgasrör. Förutom batterier och elmotorer krävs kablar och elektronisk utrustning för att ladda batterierna och fördela strömmen. Batteriet laddas via ett externt eluttag och till viss del via motorbromsen.

För att då ladda elbilen, eller elbilarna om man vill ha flera, hemma måste man ha en eller flera laddningsstationer. Beroende på vilket märke man väljer behöver man även en adapter för laddningskabel för elbilar. Väljer man exempelvis en Tesla som elbil kan man behöva en adapter chademo för Tesla.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln