nyhetstoppen

Företaget som har rätt info

Lexbase är ett företag som samlar offentliga handlingar från svenska domstolar på ett ställe, vilket gör det lättare för användare att komma åt offentliga handlingar. Sälj sedan dessa material till allmänheten, privatpersoner och företag som använder dem. Idag kommer jag att gå igenom allt du behöver veta om Lexbase om du planerar att använda Lexbases tjänster på egen hand.

Historia

Lexbase har inte en juridisk databas som främst är avsedd för allmänheten, och till skillnad från de tjänster som redan hanteras av Bisnode- och Karnov -teamet visar det sig att endast professionella företag kan komma åt tjänsterna. Själva tjänsten startade dock inte förrän i januari 2014. Ursprungligen led företaget åtskilliga attacker från hackare och attacker från media och konkurrenter, som trodde att de var de enda användarna av databasen. Även personer med kriminalregister vill inte offentliggöra informationen från Lexbase. Lexbase överlevde dock och blev snabbt populär. Det är länge sedan en hackerattack försökte stänga av Lexbase och cirka 500 000 registrerade användare använder tjänsten. Lexbases juridiska databas används av olika individer och företag som vill konsultera offentliga handlingar från svenska domstolar. 2014 var Lexbase faktiskt Sveriges snabbast växande Google -sökterm, vilket visar hur snabbt de växte.

Hitta gamla meningar

Lexbase ger alla instruktioner ett tag innan du viker dem. Den äldsta posten i registreringen går tillbaka till 2008, men de flesta kommer att raderas efter 5 år. Straffet reduceras inte efter fem år bara om straffet kan leda till fängelse i två år eller mer.

Lexbase gör detta för att hålla domstolsdatabasen uppdaterad och behålla gamla domar länge. Dessa brott är också inblandade längre, så bara allvarliga brott varar länge. Alla mindre överträdelser har tagits bort inom 5 år och det finns inga bevis för att du någonsin har inkluderats i Lexbases juridiska databas.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln