nyhetstoppen

Vilken storlek på planteringskrukor passar till vilken typ av växt?

När det gäller trädgårdsarbete är det avgörande att välja rätt planteringskärl i förhållande till storleken på växterna. Valet av kruka kan ha stor inverkan på plantens tillväxt och överlevnad. Därför är det viktigt att känna till vilken storlek på planteringskrukor som passar till vilken typ av växt. I den här artikeln kommer vi att titta på de vanligaste typerna av plantor och vilken storlek på planteringskrukor som passar dem.

I början kan det verka som ett förvirrande beslut att välja rätt storlek på planteringskärl för dina önskade växter. Planteringskrukor finns i ett brett utbud av storlekar, från liten till stor. Men regeln att följa för de flesta plantor är att ju större kruka desto större växt. Ett annat viktigt tips att ha i åtanke är att oavsett storlek på växten, måste krukan ha tillräckligt med dräneringshål, så att överflödigt vatten kan rinna av.

För små plantor som örter och småblommiga växter är små planteringskrukor mellan 6-12 cm i diameter lämpliga. Dessa krukor tillhandahåller en perfekt miljö för att främja tillväxt och är också enkla att flytta vid behov. Men om växten snabbt växer och blir tung, måste den överföras till en större kruka.

För medelstora plantor som kaktusar och paprikor, är en planteringskruka mellan 12-25 cm i diameter passande. Dessa växter behöver mer utrymme för att växa och smaka på sin fulla potential. Samtidigt behöver de mycket dränerande mark, så var försiktig så att plantorna inte drabbas av rotröta.

För stora plantor, som fleecy Gumdrop eller kaprifol, är planteringskrukor mellan 25-50 cm i diameter mest lämpliga. Dessa växter är inte bara stora, utan deras rötter behöver också tillräckligt med utrymme för att växa och cirkulera vatten och näring. Större krukor är också gynnsamma för växter som tenderar att torka ut snabbare eftersom de behåller mer fukt.

För träd krävs enorma krukor, ofta i storlekar av 50 cm eller mer. Dessa krukor måste vara tillräckligt stora för att ta tag i trädens rotsystem. Men det finns också speciella krukor som är tillverkade för trädbeläggning, eftersom de tål deras tunga vikt och rotsystem i marken.

I sammanfattning bör planteringskrukans storlek baseras på växttypen. Större växter kräver större krukor, medan mindre växter kräver mindre krukor för en god utveckling. När du väljer en kruka, se till att den har tillräckligt med dräneringshål. Dessa hål bör vara tillräckligt stora för att dränera bort överflödigt vatten. Med dessa tips kommer du att kunna välja och använda rätt planteringskrukor och förbättra växtens tillväxt och överlevnad.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln