nyhetstoppen

Allt du behöver veta om Oktoberfest: Tradition, mat och öl

Oktoberfest är en festival som firar bayersk kultur och öl. Den hölls för första gången 1810 för att fira bröllopet mellan kronprins Ludwig och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Festivalen har sedan dess blivit en tradition som firas årligen i München, Tyskland och runt om i världen. I det här blogginlägget ska vi ta en närmare titt på vad som gör Oktoberfest så speciell, från den traditionella maten och ölen till musiken och Oktoberfestkläder!

Hur länge varar Oktoberfest?

Oktoberfest är en 16-18 dagar lång festival som äger rum varje år i München i Tyskland. Festivalen pågår från mitten eller slutet av september till den första helgen i oktober. Det är ett av de mest kända evenemangen i Bayern och lockar miljontals besökare från hela världen varje år.

Varför firas Oktoberfest?

Oktoberfestfirandet började ursprungligen som en bröllopsfest för kronprins Ludwig och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Det kungliga paret gifte sig den 12 oktober 1808. För att fira sitt äktenskap beslutade de att hålla ett stort offentligt firande som innefattade hästkapplöpningar, öldrickande och dans. Evenemanget blev så populärt att det upprepades varje år och så småningom förvandlades det till det stora Oktoberfest som vi känner till i dag.

Oktoberfest är en tid för att fira den bayerska kulturen och arvet. Det är också en tid för att äta, dricka och vara glad! Det finns många traditionella Oktoberfestmaträtter som stekt kyckling, korv, kringlor och naturligtvis öl! Ölet som serveras på Oktoberfest är vanligtvis en speciell typ av Münchenbryggd lageröl som kallas ”Märzen”. Denna öl är något mörkare och sötare än vanlig lageröl.

Musiken

Naturligtvis är inget Oktoberfestfirande komplett utan musik och dans! Traditionell bayersk folkmusik spelas ofta på Oktoberfestfesterna. En av de mest populära danserna som utförs vid Oktoberfest är ”Schuhplattler”. Denna dans innebär att man slår med knäna, låren och skosulorna i takt till musiken. Den får dig garanterat att röra på dig och komma in i feststämningen!

Om du funderar på att fira Oktoberfest i år hittar du kostymerna på Festbutikken och varför inte prova några av tysklands traditionella bayerska rätter och öl? Och glöm inte att öva på din Schuhplattler-dans! Prost! (Skål!)

Trendande artiklar

Dela den här artikeln